Deelnemers

De deelnemers van de FCA beheren gezamenlijk een substantieel deel van de glasvezelnetwerken in Nederland. Ook breiden zij deze netwerken de komende jaren snel uit.

Naar verwachting realiseren zij de komende tijd samen zo’n 200.000 nieuwe FTTH-aansluitingen, bijna 6000 nieuwe FTTO-aansluitingen en ongeveer 4000 kilometer dark fiber.

AFIBER is een onafhankelijke aanbieder van glasvezelconnectiviteit voor zakelijke klanten en dienstverleners. Met een eigen fiber backbone en netwerkinfrastructuur helpen ze organisaties met oplevering en beheer van hoogwaardige netwerken tussen vestigingen, datacenters, cloudproviders, en aanbieders van netwerk- en IT-diensten.

Blue Fiber is gevestigd in Zwolle en zijn gespecialiseerd in het aanleggen en beheren van zakelijk glasvezelaansluitingen op bedrijventerreinen in Nederland. In Noordoost Nederland hebben ze al vele bedrijfsterreinen aangesloten op glasvezel en daar blijven ze de komende jaren mee doorgaan.

Breedband Delft beheert een eigen glasvezelnetwerk voor organisaties in de regio Delft. Het netwerk van Breedband Delft strekt zich uit over Delft, het Westland en een groot gedeelte van Nootdorp en Pijnacker. Er wordt continu gewerkt aan uitbreiding van het netwerk en de dienstverlening.

BRE-EFX is in 2004 opgericht door deelnemers uit de overheid, de zorg, het onderwijs, de woningbouw en het bedrijfsleven. Het glasvezelnetwerk van BRE-EFX heeft een open karakter en is sterk vertegenwoordigd in Eindhoven en gebieden rondom Veldhoven, Helmond en Geldrop.

Community Network levert open, hoogwaardige, betrouwbare en snelle glasvezelverbindingen voor de zakelijke markt. Ze beschikken over een open netwerk en dat betekent dat de aangesloten organisaties alle vrijheid hebben om een eigen dienstverleners te kiezen. Het netwerk beslaat de stad Groningen en via verschillende samenwerkingspartners voorzien ze de drie noordelijke provincies van glasvezel.

E-Fiber is opgericht door Eric Vos en bestaat uit een team van ervaren mensen, die hun sporen hebben verdiend in de wereld van breedband en glasvezel. Het bedrijf bestaat inmiddels meer dan tien jaar en inmiddels zijn 100.000 adressen aangesloten op glasvezel. Ze hebben de ambitie om de komende vijf jaar nog eens 500.000 adressen op glasvezel aan te sluiten.

euNetworks is een West-Europese aanbieder van breedbandige infrastructuurdiensten. Ze leveren schaalbare (datacenter-)connectiviteit via glasvezel. Inmiddels hebben ze al meer dan 400 datacenters aangesloten op glasvezel. Het glasvezelnetwerk bestrijkt zowel infrastructuur binnen Europese steden als tussen deze steden.

Fore Freedom is een landelijke leverancier van zakelijke glasvezelaansluitingen. Ze hebben inmiddels zestig bedrijventerreinen aangesloten op het kostenefficiënte, betrouwbare, 100% open en neutrale netwerk. Fore Freedom investeert in netwerken, maakt geen gebruik van staatssteun en maakt innovatie mogelijk.

GlasLokaal is in 2005 opgericht op initiatief van een aantal Haagse schoolbesturen. Snelle breedband internetverbindingen voor de publieke sector in de regio Den Haag is de missie van GlasLokaal. Ze beschikken over een eigen hoogwaardig glasvezelnetwerk en ruim 300 scholen, culturele instellingen en zorginstellingen profiteren van glasvezel via GlasLokaal.

Glazen-Maas is een initiatief om de digitale innovatie in de regio Rotterdam te versnellen. Instellingen uit de culturele sector, (semi-)overheidsinstellingen en particuliere bedrijven profiteren van het stabiel open dark fiber glasvezelnetwerk. Door de koppeling met landelijke datacentra waaronder R-iX/NL-iX, Dataplace en NLDC Datacenter Rotterdam is elke verbinding mogelijk.

Groningen Seaports is de beheerder, commerciële exploitant en ontwikkelaar van de haven van Delfzijl, de Eemshaven en aangrenzende industrieterreinen. Ze stimuleren nieuwe bedrijfsvestigingen en beheren een eigen glasvezelnetwerk dat bijdraagt aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Stichting Regionale Kabeltelevisie Midden-Holland (Rekam) is beheerder van een netwerk in Midden-Nederland, waarmee verschillende providers hun internetdiensten aanbieden. Naast een glasvezelnetwerk beschikt Rekam ook over een COAX-netwerk. Via het netwerk en de diensten van Rekam beschikken de inwoners van Midden-Holland over een gevarieerd pakket radio- en televisieprogramma’s tegen lage kosten.

Relined Fiber Networks levert betrouwbare, schaalbare en toekomstgerichte dark fiber verbindingen in Noordwest-Europa. Samen met preferred suppliers beschikt Relined in Nederland en Duitsland over een landelijk dekkend dark fiber netwerk van ruim 30.000 kilometer.

Rodin Group is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen, onderhouden en exploiteren van breedband internet- en telecomoplossingen in Nederland, België en Duitsland. Ze beschikken over een eigen hybride netwerk dat uit glasvezel en radioverbindingen bestaat. De diensten worden worden carrierneutraal over meer dan 90 netwerken geleverd.

Schiphol Telematics (ST) is dé onafhankelijke telecomoperator voor bedrijven op en rond de luchthaven Schiphol. ST is 24 uur per dag, 7 dagen per week het kloppend hart van de data- en voice-communicatie op de luchthaven. Ze hebben inmiddels meer dan 6.000 glasvezelverbindingen opgeleverd.

SouthernHill is een zakelijke internet service provider en levert hoogwaardige symmetrische internetverbindingen. De internet backbone van het netwerk is vanuit meerdere datacenters volledig uitgevoerd naar diverse internet exchanges.

Stadsring Leeuwarden biedt een kwalitatief hoogwaardig open glasvezelnetwerk dat vanaf 2002 stapsgewijs is aangelegd en richt zich op zakelijke gebruikers. Begin 2021 heeft Blue Fiber overeenstemming met de gemeente Leeuwarden bereikt om Stadsring Leeuwarden over te nemen.

TReNT Glasvezel beschikt over een glasvezelnetwerk in grote delen van Overijssel, Gelderland en regio’s in Drenthe, Groningen en Utrecht. Via aangesloten providers is het mogelijk om ICT-diensten bij verschillende leveranciers af te nemen. Met het ADVA ALM monitoringsysteem houden ze 24/7 de glasvezelverbindingen in de gaten en hebben ze realtime inzicht in de prestaties van het glasvezelnetwerk.

Uniscape is eind 2013 opgericht door ervaren vastgoed en ICT-ondernemers. Ze bieden huurders en verhuurders van bedrijfs(verzamel)gebouwen hoogwaardige ICT-oplossingen. Via een eigen netwerk en infrastructuur bedienen ze een zakelijke doelgroep. Inmiddels heeft Uniscape op meer dan 500 plekken glasvezel aangesloten.

VitrumNet is de exploitant van het regionale glasvezelnetwerk van Breedband Drechtsteden voor zakelijke toepassingen. Met snelle glasvezelverbindingen, eigen POP-locaties, koppelingen met aanpalende netwerken en dienstenaanbieders bieden ze hiermee een basis voor een solide ICT-infrastructuur. Het netwerk is geheel in eigen beheer.

Neem contact met ons op

Deelname aan de FCA is gebonden aan een aantal voorwaarden (klik hier voor de voorwaarden). Deelnemers bezitten een eigen glasvezelnetwerk of exploiteren dit geheel zelfstandig. De functie van het netwerk dat in bezit is of geëxploiteerd wordt kan divers zijn, zo kunnen zowel partijen met netwerken die als backbone fungeren voor andere netwerken of netwerken die het mogelijk maken om huishoudens of bedrijven te ontsluiten zich aansluiten bij de FCA.

Alle deelnemers van de FCA hebben als gemeenschappelijk doel om binnen een netwerk van branchegenoten kennis te delen om zo de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

Geïnteresseerden die voldoen aan deze voorwaarden en zich aan willen sluiten bij de FCA, kunnen contact opnemen via het contactformulier.