fca_artikel_andrewfv

Hoe om te gaan met het investeringsgeweld in de Nederlandse glasvezelsector

Er is een interessante ontwikkeling in de Nederlandse glasvezelsector aan de gang. Een groot aantal (investerings)partijen staat klaar om eigen glasvezelnetwerken aan te leggen en zo de concurrentie aan te gaan met bestaande aanbieders. Dit komt voornamelijk, omdat deze partijen steeds meer geld binnenhalen bij investeringsrondes. Hoe kijkt de Fiber Carrier Association (FCA) naar deze ontwikkeling? Is er onder de grond nog wel ruimte voor meer glasvezelnetwerken?

Tijdens de vierde editie van de Fiber Vakdag op 9 november houdt Andrew van der Haar (directeur FCA) een sessie over de status en toekomst van de Nederlandse glasvezelsector. “Er zijn veel ontwikkelingen gaande de laatste tijd. DELTA Fiber heeft bijvoorbeeld met Stonepeak, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, er een nieuwe aandeelhouder bijgekregen. Maar we zien als FCA ook dat bestaande operators als T-Mobile en KPN in een rap tempo bezig zijn om glasvezelaansluitingen bij huishoudens te krijgen.”

Investeringsrondes

Volgens Van der Haar is het investeringsgeweld dat nu is losgebarsten iets wat nog nooit op zo’n grote schaal is gebeurd. “Heel veel partijen hebben miljoenen al dan niet miljarden euro’s opgehaald in diverse investeringsrondes. Naast het geld hebben ze ook door de Europese wetgeving de ruimte om netwerken aan te leggen. Je ziet nu dat er ontzettend veel kabels worden aangelegd voor consumenten en bedrijven. Dat was een aantal jaar geleden wel anders. Voorheen was er weinig geld beschikbaar en moesten geïnteresseerde partijen op creatieve manieren aan geld zien te komen. Tegenwoordig melden veel commerciële partijen zich bij gemeenten met de boodschap dat zij meteen een nieuw glasvezelnetwerk kunnen aanleggen.”

Deze ontwikkelingen roept de vraag op hoe Nederland het beste hiermee kan omgaan. “De ondergrond in Nederland is al vrij volgebouwd met glasvezelkabels, zeker als je kijkt naar de 8 miljoen potentiële klanten die hier gebruik van kunnen maken. Verder kan er een punt komen waarbij investeringsmaatschappijen hun aangelegde netwerken weer doorverkopen. Op den duur kan dat bijvoorbeeld problemen opleveren voor degene die dan het netwerk in beheer heeft.”

Samenwerken

“Bij de FCA stimuleren we daarom ook samenwerking tussen diverse partijen. In plaats van nieuwe netwerken aan te leggen, kunnen deze partijen beter met elkaar samenwerken door gebruik te maken van de bestaande netwerken. Verder kunnen organisaties ook bijvoorbeeld nadenken over het verbeteren van de huidige kabels in de grond. Op deze manier heeft iedereen straks, met 5G in het achterhoofd, profijt van een betrouwbare en snelle glasvezelverbinding.”

Bent u benieuwd naar meer ontwikkelingen in de Nederlandse glasvezelsector? Wilt u ook in contact komen met vakgenoten op het grootste netwerkevent van de glasvezelsector? Meld u dan aan voor de Fiber Vakdag op 9 november in het Bouw & Infra Park in Harderwijk.